You are currently viewing Turna smuka z Blegoša

Turna smuka z Blegoša

  • Post author:

Turna smuka z Blegoša je najlepša na Selško stran proti vasi Potok. Smučanje na Poljansko stran, vsaj pri trenutnih snežnih razmerah ni nek presežek, toda danes je bila kar solidna.

Debelina snežne odeje, ki jo je prinesla pošilja sredi tedna, se je zaradi odjuge zelo hitro stisnila. Sicer je sledilo nekaj dni zelo mrzlega vremena in sneg je bil povsem suh, vendar ga ni ravno v izobilju. Po petkovem in sobotnem res lepem in mrzlem vremenu, je sledila nedelja, ki je bila sicer brez sonca, ampak brez padavin in megle na vrhu. Sploh vrh Blegoša se namreč zelo rad ovije v oblak megle.

Sončni vzhod - Blegoš
Po vzhodu se je za nekaj časa se je prikazalo tudi sonce

Turo sva pričela na Črnem kalu in po cesti oddrsala na Prvo ravan, kjer pa nisva šla desno proti vrhu, ampak sva jo mahnila po vojaški cesti v smeri Leskovice. Cesta se le rahlo spušča, tako, da se mora vsak zase odločiti ali se splača sneti kože ali je bolje napredovati s tekaško – drsalno tehniko 🙂

Midva sva vztrajala s kožami in po debeli uri ne prehudega tempa sva prišla do razcepa, kjer se desno krene po neoznačeni poti na vrh Blegoša, naravnost pridemo v Leskovico, midva pa sva krenila rahlo desno in navzgor, proti zavetišču gorske straže na Jelencih.

Tokrat po nedeljsko s postanki 🙂

V zavetišču sva si privoščila zasluženo kavo in na hitro okrepčala ter nadaljevala proti koči Na Blegošu, kjer je sledil naslednji postanek. Štruklji in “ocvirkovca” oskrbnice Maje so še kako prijali. Služilo nama je tudi vreme, saj je bila vsaj enkrat v tem vikendu koča skoraj prazna.

Nadaljevala sva naravnost proti vrhu Blegoša. Teren je kar strm in zaradi množice obiskovalcev, je tudi vse prehojeno, tako da se je potrebno kar malo znajti in improvizirati. Kmalu sva prispela na vrh.

Na vrhu je sicer pihalo, vendar nič pretresljivega. Blegoš jo zna zagosti s precej močnejšim vetrom. Na hitro sva se preoblekla in snela kože ter se spustila na Prvo ravan. Smučanje z vrha je pravi užitek. Puhec na vrhu je ravno prav debel, da je smučanje ena sama fantazija. Seveda pa kmalu sledi pas gozda, kjer se je potrebno držati nekoliko desno, da ne pridemo med goste smreke, kjer je vijuganje kar zahtevno.

Turna smuka z Blegoša
Na vrhu Blegoša

S Prve ravni, sva se po cesti spustila nazaj do avtomobila. Vmes naju je pozdravil še trop gamsov. Sledila je analiza ture na turistični kmetiji Andrejon in prelepa nedelja je bila zaključena.

Ja turna smuka z Blegoša ni popolna, ampak v kratkem se bomo spustili še proti vasi Potok, kjer so tereni veliko daljši in tura daljša. Poročilo seveda sledi.

Dodaj odgovor