You are currently viewing Porezen [Turna smuka]

Porezen [Turna smuka]

  • Post author:

Porezen je hrib, ki nam je blizu, zato se pozimi prav zaradi turnega smučanja nanj večkrat povzpnemo. Smuka je kratka, ampak lepa. Letos nas je zima že zelo zgodaj obdarila z zajetno snežno odejo. Ne spomnim se, da bi bilo v zadnjih letih že v začetku decembra na Poreznu toliko snega.

Rana ura – zlata ura

Čeprav zadnja leta, predvsem poleti, ta izrek ne drži več kot pribit, pa se je tokrat izkazal za zelo točen. Po eni strani zaradi vremena, ki je bilo zjutraj najlepše, po drugi pa zaradi ogromne množice turnih smučarjev, ki so se za otvoritev sezone odpravili prav na Porezen.

Jutro v vasi Davča
Jutro v vasi Davča

Od doma štartamo že takoj po šesti uri, ko je decembra zunaj še trda tema. Ko smo se pripeljali na smučišče Cerkno, se je pričelo delati čudovito jutro. Razgledi na zasneženi Blegoš, Ratitovec, Črno Prst in Triglav je so bili veličastni. Spodaj pod nami megla, na vzhodu pa čudovito rdeče nebo. Temperatura je kazala -5°C. Res pravo zimsko jutro.

Parkirala sva v Davči pri kmetiji Jurež in izkazalo se je, da sva prva. Kmalu se nama je pridružil še kolega in skupaj smo krenili proti vrhu.

Dobre razmere – Porezen pa vetroven

Smučina je bila narejena dan prej in suh sneg ter čudovito vreme je poskrbelo, da so bile razmere idealne. Do grebena ni bilo nič posebnega, na vrhu pa nas je tako kot že nič kolikokrat poprej pozdravil močan veter, ki je delal zamete in nas prisilil, da smo si takoj nadeli očala.

Vzpon je bilo pravo nasprotje od zadnjega – marca letos. Takrat je bil sneg pod vrhom Porezna tako poledenel, da brez srenačev nadaljevanje ni bilo mogoče. Smuči smo si odpeli in si na čevlje nadeli dereze, da smo lahko nadaljevali proti vrhu. Zelo prav bi prišel celo cepin. Tokrat pa ko že rečeno, povsem mehko, saj je bil sneg pravkar zapadel.

Proti vrhu Porezna
Proti vrhu Porezna

Koča je bila zaprta, zato smo se na kratko okrepčali in preoblekli ter se kar hitro spustili v dolino. Smučali smo takoj pod kočo do gozda ter nato krenili levo, saj zaradi nepredelenaga snega nismo tvegali po grebenu in nato po odprtem. Lahko bi sprožili kakšen snežni plaz.

V smučanju smo izredno uživali, saj je bila podlaga še “deviška”. Proti vrhu pa se je vila prava kolona turnih smučarjev. Ja zgleda, da je Porezen res postal priljubljena destinacija za turne smučarje.

Veter z vrha pa se je medtem preselil tudi v dolino in ko smo turo zaključili je že pri avtu kar pošteno vleklo. Vendar pa se je izplačalo.

Porezen je zgodnje vstajanje nagradil s čudovitim vremenom in s čudovito smuko. Upam, da bo takih dni v novi sezoni še veliko.

Dodaj odgovor