You are currently viewing Od doma na Blegoš [Kladje-Škofje-Robidnica-Blegoš]

Od doma na Blegoš [Kladje-Škofje-Robidnica-Blegoš]

  • Post author:

Od doma na Blegoš se odpravim vsaj enkrat na leto. Ponavadi je to spomladi, ko je zaradi lepote narave, ki se obarva zeleno, na poti najlepše. Pomlad je primerna tudi zaradi dejstva, da je trava še nizka, saj se deloma hodi po neoznačenih poteh, kjer so steze že zaraščene in ti mokra in visoka trava lahko pokvari dan.

Tura od doma na Blegoš je dober trening za pohod od doma na Triglav 🙂

Zadnja leta se udeležujem pohoda Idrija-Triglav, ki bo letos že 24. povrsti. O tem bom več govora v kakšnem drugem prispevku. Omenim naj samo, da sam ne štartam iz Idrije, ampak se pohodnikom pridružim malo pod Bevkovim vrhom.

Pogled iz Nove Oselice na Bevkov Vrh - Blegoš od doma
Pogled iz Nove Oselice proti Bevkovemu vrhu

Prav ta del poti na začetku poteka po isti trasi kot moj pohod od doma na Blegoš. Seveda se po dolžini turi ne moreta primerjati, saj od doma na Blegoš ob dobrem tempu lahko prispeš že v 3.30h. Pohod na Triglav pa samo prvi dan traja okoli 12h.

Sovodenj – Kladje – Škofje

Pot na Blegoš se prične v vasi Sovodenj in po asfaltni cesti vodi do naselja Nova oselica. Od tu nadaljujemo proti Cerkljanskemu vrhu, kjer se priključimo markiranji planinski poti, ki povezuje Bevkov vrh in Ermanovec in je tudi del SPP in Via Alpine.

Smerne table – prečimo cesto in nadaljujemo po kolovozu

Nadaljujemo mimo hiše in po nekaj minutah dodatne hoje pridemo na preval, kjer je postavljena tabla, ki kaže desno proti Ermanovcu. Mi pa nadaljujemo levo, v smeri Škofij. Od tukaj tudi prvič zares jasno vidimo naš cilj – Blegoš.

Tej poti sledimo vse do Kladja, kjer prečimo magistralno cesto, nato pa takoj pri prvi hiši zavijemo levo in po približno 100 metrih, dosežemo staro italijansko vojašnico, oziroma po domače kaverna ali karavla. Nadaljujemo mimo karavle in preidemo v gozd kjer se držimo levo in se na začetku nekoliko spustimo. Pot se rahlo vzpenja in spušča. Po dobrih dvajsetih minutah dosežemo asfaltno cesto in levo zagledamo stanovanjsko hišo do katere se je potrebno najprej spustiti, nato pa cesta zavije desno.

Po dobre pol ure nadaljnje hoje, pridemo na razcep, kjer so postavljene markacije za Ermanovec, bolnico Franja, Cerkno in Škofje. Prečimo glavno cesto in nadaljujemo po kolovozu na drugi strani ceste v smeri Škofja. Glavna cesta desno navzdol pelje proti Kopačnici, levo pa proti Cerknemu. Ker ne bomo šli na vrh Škofja, se držimo kolovoza in ne markirane peš poti. Po kolovozu, ki se zmerno vzpenja hodimo dobrih 20 minut, dokler se kolovoz ne konča in prispemo do vrha, kjer se svet zravna. Od tukaj je nadaljnjih 20 minut pot dokaj težko sledljiva in velja pazljivost.

Škofje – Novaki [Mrovljev grič] – Robidnica

Nadaljujemo v smeri Novakov in sicer se držimo desnega pasu gozda tako, da hodimo po travniku ob robu gozda rahlo navzdol. Pas gozda je na naši desni strani. Ko pridemo do konca travnika, je pred nami gozd. V gozdu moramo – gledano v smeri po kateri smo prišli – poiskati stezico. Steza, ki jo dosežemo le po nekaj metrih, se v gozdu vzpne v levo. Po stezi hodimo dokler ne dosežemo naslednjega travnika.

Tukaj sledi spust, kjer hodimo po travniku, ki je iz leta v leto bolj zaraščen. Spuščamo se do svisli (objekt, kjer so shranjevali seno) in nato še malo nižje. Na koncu spusta bo travnik prešel v kolovoz, po katerem nadaljujemo skozi gozd. Kolovoz nas pripelje iz gozda, kjer zagledamo starejšo kmetijo in kozolec. Nadaljujemo po kolovozu na manjši preval, kjer na drugi strani ugledamo še dve stanovanjski hiši.

Spustimo se v smeri leve hiše in že stopimo na cesto, ki vodi proti Robidnici in Robidniškemu brdu. Nadaljujemo po tej sprva asfaltirani poti, ki preide v makadam. Ob poti bomo šli še mimo ene italijanske karavle. Po slabe pol ure hoje pridemo v naselje Robidnica.

Naselje Robidnica - Od Doma Na Blegoš
Prispemo v naselje Robidnica

Robidnica – Laze – Koča Na Blegošu – Blegoš

V naselju Robidnica imamo za pot proti koči na Blegošu na izbiro dve varianti in obe sta tudi markirani. Lahko nadaljujemo naravnost čez cesto po markacijah skozi vas Robidnica in Slugovo dolino.

Lahko pa, ko prispemo na cesto, ki povezuje Hotavlje in SC Cerkno krenemo desno in hodimo po cesti navzdol v smeri Leskovice in Laz približno 200m. Ko prispemo v naselje Laze, nas ob cesti čakajo smerne table, ki nas usmerijo levo na pešpot proti Blegošu in Jelencam. To je markirana pot Laze Blegoš, ki je opisana tukaj.

Pot se sprva zmerno vzpenja nato pa se strmo vzpne po pobočjih Kovka. Ko strmina popusti, pridemo iz gozda na travnata pobočja, kjer nas čakajo smerne table za Laze, Slugovo dolino in Blegoš.

Smerokozai na Kovku - Od Doma Na Blegoš
Smerokazi na Kovku – Pot se kmalu vrne nazaj v gozd in zavije v desno

Nadaljujemo v smeri Blegoša in se kmalu vrnemo nazaj v gozd in se zmerno vzpenjamo po kolovozu še dobrih 10 minut, ko se nam z desne priključi še pot iz Volake in Leskovice mimo zavetišča na Jelencih.

Ko prispemo na označeno razpotje, kjer se nam priključi še pot iz Črnega Kala in iz Slugove doline imamo do koče le še pet minut strmega vzpona.

Celotna pot Laze-Blegoš je lepo markirana in slikovita in nam do koče vzame dobro uro in pol hoje, do vrha pa slabi dve uri. Celotna pot od doma na Blegoš mi ob dobrem tempu vzame slabe tri ure in pol hoje za 17km poti.

Dodaj odgovor