You are currently viewing Kako izbrati pohodniški nahrbtnik [In kako ga naložiti]

Kako izbrati pohodniški nahrbtnik [In kako ga naložiti]

 • Post author:

Izbira pravilnega pohodniškega nahrbtnika je ena najpomembnejših, če ne najbolj pomembna stvar pri izbiri pohodniške opreme za naše pohodne avanture. Ostaja tanka meja med tem ali bo naš pohod potekal brez težav ali pa se bo sprevrgel v nočno moro. Kako izbrati pohodniški nahrbtnik?

Kako izbrati pohodniški nahrbtnik?

Pohodniški nahrbtnik se izbira glede na trajanje, vrsto in lokacijo (vremenske razmere in teren) pohoda. V tem vrstnem redu. Pravilno izbran pohodniški nahrbtnik je tisti, ki se najbolje prilega vašemu hrbtišču in v katerega lahko spravite vse kar potrebujete. Ne preveč in ne premalo.

Pravilno izbran pohodniški nahrbtnik je tisti, ki se najbolje prilega vašemu hrbtišču in v katerega lahko spravite vse kar potrebujete. Ne preveč in ne premalo. Pri tem ni pomembno ali gre za eno ali več dnevni pohod. Najbolje je, da sploh ne veste, da je nahrbtnik na vašem hrbtu.

Kaj je pomembno pri izbiri nahrbtnika?

Pri izbiri nahrbtnika je potrebno je upoštevati številne spremenljivke. To so trajanje, namen, lokacija, letni čas, in vremenske razmere na območju kjer bo potekal naš pohod.

Trajanje pohoda

Dolžina pohoda definira velikost nahrbtnika. Če je naš pohod večdnevni, potem moramo vzeti v obzir še postojanke (planinske koče) ob poti, morebitno kuhanje in bivakiranje na prostem. Namreč nošenje in organizacija hrane v primeru, da ob poti ni planinskih postojank, nam bo vzela več prostora v nahrbtiku.

Namen pohoda

Kako izbrati pohodniški nahrbtnik glede na namen pohoda? Tukaj je pomembno predvsem ali gremo na običajni družinski izlet, plezanje na zavarovalnih plezalnih poteh, plezanje v feratah, več-raztežajno plezanje v steni, plezanje v zasneženih grapah, prečenje ledenikov, turno smučanje in tako dalje.

Lokacija (teren), Letni čas in vremenske razmere

Vremenske razmere in letni čas nam definirajo nahrbtnik tako po velikosti kot po namebnosti. Pozimi so zelo uporabne namenske zanke za plezalne cepine, medtem ko poleti zadostujejo samo zanke za pohodne palice. Zelo priročna je tudi prevleka za dež, oziroma dežno pokrivalo, ki bo nahrbtnik in vsebino v njem zaščitila pred vremenskimi vplivi kot sta sneg in dež.

Kako velik pohodniški nahrbtnik [Kaj vpliva na izbiro velikosti nahrbtnika]?

Glavni dejavnik je vsekakor trajanje našega pohoda. Tisti, ki pravi, da ima doma velik nahrbtnik in ga uporablja ne glede na to ali se odpravi na enodnevni ali tedenski izlet, seveda s tem nahrbtnikom res pokrije vse potrebe, vendar pa je nošnja prevelikega nahrbtnika brez pomena.

Če je nahrbtnik prevelik, potem nosimo bodisi napol praznega ali pa nas odvečni prostor premami in s seboj vzamemo stvari, ki jih ne potrebujemo. Upoštevati moramo, da tudi teža praznega nahrbtnika ni zanemarljiva.

Po drugi strani pa premajhen nahrbtnik tudi ni dobra izbira, saj ga bomo preveč napolnili in bo pokal po šivih. Težko bomo iz njega jemali in vstavljali stvari, še težje ga bomo zapenjali. Stvari so na terenu namreč težje kot doma.

Načeloma velja pravilo, da so:

Tekaški nahrbtniki in nahrbtniki za kratke razdalje.

Nahrbtnik Gregory Miwok
Pohodniški nahrbtnik za krajše pohode – Gregory miwok – 18l
 • Tekaški nahrbtniki s prostornino <25l namenjeni tekačem in poldnevnim pohodom na terenih, ki jih dobro poznamo in vemo v kaj se podajamo. Grivel Mountain runner, Gregory Miwok
 • Pohodniški nahrbtniki za enodnevne in dvodnevne pohode naj imajo prostornino od 25 do 40l. Tak nahrbtnik bo zadostoval, da vanj zložite vse kar potrebujete za prenočevanje. Zelo priporočljivi so trakovi kamor se lahko namesti spalna vreča ali spalna podloga. Upoštevati morate, da v kolikor boste rabili plezalno čelado ali ostalo opremo za ferate potem se morate nagibati k zgornji meji – torej 40 litrov. Čelada hitro zavzame precej prostora zato so zelo priročna zunanja držala za čelado.
 • Za pohode, kjer boste prenoči več kot trikrat, se bo potrebno ozreti po nahrbtnikih, k imajo prostornine večje od 40litrov. Če bodo večdnevni pohodi potekali pozimi, potem seveda še večji >70 l.
Pohodniški nahrbtnik Gregory Paragon
Pohodniški nahrbtnik za večdnevne pohode – Gregory Paragon – 68l

Kako določiti pravilno velikost hrbtišča pri nahrbtniku?

Če bi z enim stavkom morali dati nasvet o pravilni izbiri velikosti nahrbtnika, bi rekli takole: Nahrbtnik se mora prilegati tako natančno kakor se prilega čevelj na nogi in ne samo tako približno kot majica s kratkimi rokavi.

Ker pa imamo prostora več kot samo za en stavek, smo vam pripravili kratka navodila o pravilni izbiri velikosti nahrbtnika.

Nahrbtnik, ki se pravilno prilega, bo učinkovito porazdelil težo vaše opreme na strukturo vašega telesa. V razmerju vsaj 60% na bokih in 40% na ramenih. Tako bo nošnja najbolj udobna in učinkovita. Pri težjih nahrbtnikih je razmerje še večje. Namreč, da čim več nosimo z boki, saj nas ramena pri težkih bremenih začnejo boleti.

Pogosta napačna predstava je, da je velikost nahrbtnika določena glede na višino osebe. Vendar pa je ključna meritev, ki jo je treba doseči za pravilno porazdelitev teže na boke in strukturo telesa, pravzaprav dolžina trupa – oziroma hrbtenice.

Večina proizvajalcev podaja tabele, kjer lahko določite kakšna velikost nahrbtnika vam najbolje ustreza. Spodaj smo vam pripravili opis proizvajalca Gregory.

Namestitev in dimenzioniranje nahrbtnika sta pomembna iz cele vrste razlogov. Dobro nameščen nahrbtnik vam omogoča, da se počutite udobno in porabite manj energije na poti. Gibanje ne sme biti omejeno. Omogoča tudi pravilno uporabo nahrbtnika in polnjenje do največje možne zmogljivosti.

1. Korak: Izmerite velikost vašega hrbta

Z merilnim trakom izmerite dolžino od C7 vratne vretence – to je najvišja štrleča kost, ki jo tipate pod kožo na vratu, kjer se začne hrbtenica – do medenice (glej sliko)

2. Korak: Izberite si nahrbtnik s pravo velikostjo hrbtišča

Ko poznate svojo dolžino hrbta, lahko ugotovite, katero velikost hrbtišča nahrbtnika je prava za vas. Vsi Gregory nahrbtniki so enako veliki, ne glede na izvedbo (moški, ženski, unisex).

3. Korak: Preizkusite in po potrebi prilagajajte

Priporočamo, da v nahrbtnik vedno spakirate vsaj 4,5 – 9,0 kg. Najbolj pomembno je, da pas v ledvenem delu sedi 2,5 cm na medenično kostjo. Nato se morajo naramnice gladko namestiti čez ramena. Na hrbet se morajo nasloniti približno 8 cm pod vrhom ramen. Če se vaš naramni pas začne pod 8 cm, poskusite z večjo velikostjo.

Velikost naramnic in pasu

Dodatna spremenljivka, na katero morate biti pozorni pri izbiri pohodnega nahrbtnika, je prileganje pasu. Ker boki, oziroma pas nosijo 60 do 80 odstotkov teže paketa, je pomembno, da se vam dobro prilega. Pri nakupu upoštevajte, da boste v hladnejšem vremenu nosili več slojev oblačil, kar pomeni, da morate pustiti nekaj rezerve. Tako boste pri nošenju bunde ali puhovke lahko pas zrahljali.

Oblika prilagojena za ženske

Pri podjetju Gregory so se vedno osredotočali tudi na iskanje najbolj primerne oblike nahrbtnika za različne oblike telesa. Ženski pohodniški nahrbtniki so razviti posebej za žensko anatomijo telesa. Ker ima večina žensk ožja ramena, pa tudi prepoznavne elemente v predelu trupa in bokov, se jim moški nahrbtnik morda ne bo prilegal najbolje.

Nekaterim ženskam moški nahrbtnik ne bo najbolje sedel na bokih, naramnice se ne bodo najbolje prilegale, oblazinjenje ne bo učinkovito kar bo oviralo učinkovito porazdelitev teže. Ženski pohodniški nahrbtniki so posebej prilagojeni ženskam, da bi kar najbolje izkoristili anatomske razlike med spoloma.

Kako zložiti pohodniški nahrbtnik

Pohodniški nahrbtnik začnemo zlagati tako, da na dno postavimo stvari, ki so lahke in jih bomo najkasnje potrebovali. Sam vedno dam na dno splano vrečo in flis oziroma puhovko, ki jo bom potreboval zvečer pred kočo ali zgodaj zjutraj.

Na sredino nahrbtnika zložite stvari, ko so najtežje, saj bodo tam najmanj vplivale na ravnotežje in bo občutek njihovega prenašanja najlažji. To so kuhalnik, hrana, pijača…

Na vrhu zložite stvari, ki jih boste najprej potrebovali. Majica, ki je nujna za preobleči, rokavice, kapa, prva pomoč.

Zunanji žepi služijo hitremu dostopu in stvarem, ki jih večkrat rabimo. To so telefon, fotoaparat, naglavna svetilka, robčki, zaščita pred soncem

Bombončki, ki bodo prevesili tehtnico pri vprašanju kako izbrati pohodniški nahrbtnik

 • Zračno hrbtišče
 • Kompatibilnost za uporabo vodnega meha
 • Pokrivalo za dež
 • U zadrga na zadnji strani, ki omogoča, da dostopamo do notranjosti brez, da bi bilo potrebno izprazniti celotno vsebino
 • Žep za mobilni telofon
 • Zaponka za sončna očala
 • Držalo za plezalno čelado
 • Piščalka za klic sili

Dodaj odgovor