You are currently viewing Sveti Vid Pag  [Najvišji vrh na otoku Pag]

Sveti Vid Pag [Najvišji vrh na otoku Pag]

  • Post author:

Sveti Vid je najvišji vrh na otoku Pag. Dviga se 349 metrov visoko nad Paškim zalivom. Na vrhu se nahajajo ostanki stare cerkvice svetega Vida in geodetski mejnik. Po ostankih kapele je Sv. Vid tudi dobil ime. Z vrha se nudijo prekrasni razgledi proti naseljem okoli Paškega zaliva (Zuboviči, Metajna) na eni in na naselja Pag, Kolan in Šimuni na drugi strani. Lepo se vidijo tudi sosednji otoki Rab, Lošinj, Maun,…

Pričetek poti na Sveti Vid iz kraja Kolan
Pričetek poti na Sveti Vid iz smeri Kolan

Na Sveti Vid vodijo 3 markirane poti. Prva vod iz izhodišča blizu naselja Kolan, druga iz avtokampa Šimuni in tretja iz naselja Dubrava na severni strani otoka. Dostop s severne strani je opisan tukaj. Po opisu sodeč vam samovarovalna oprema ne bo pomagala, ker smer ni opremljena z varovali, vsekakor pa bodo dobrodošle pohodne palice in čelada.

Pot na Sveti Vid

Dostop s smeri Kolana in Šimuni sta lahka, vendar pa znata biti poleti izjemno vroča, saj na poti ni ne sence ne pitne vode. Primernejši čas za obisk so meseci april, maj ali september. Potrebno je le paziti, da ne piha burja, saj je vrh zelo vetroven. Otok Pag velja za najbolj goli otok na Jadranu, saj je kar 86 % njegove površine brez vegetacije. Tako kot celoten otok je tudi območje okoli Svetega Vida posejano s kamnitimi zidovi, ki varujejo drobnico, ščitili pa naj bi tudi pres sunki burje.

Čreda ovac ob poti na vrh Sveti Vid Pag
Ovce ob poti

Mi smo za izhodišče izbrali oster ovinek pred naseljem Kolan. Ravno na tem mestu se tudi pričnejo markacije. Pot do vrha je sicer zelo lepo označena. Izhodišče najdemo tako, da smo pozorni na oster ovinek, ko se cesta skoraj za 180° obrne v desno, če se peljemo v smeri Pag, oziroma v levo, če se peljemo v smeri Novalja. Ovinek se nahaja na koncu naselja Kolan, če gremo proti mestu Pag (in na začetku naselja), če se peljemo v obratni smeri.

Mlaka pod vrhom v kateri so se oglašale žabe
Mlaka pod vrhom v kateri so se oglašale žabe

Markacije se začnejo takoj ob cesti in so lepo vidne že iz avta. Pot se rahlo vzpenja po izraziti dolini. Ob poti so zgrajeni omenjeni zidovi iz kamnov, veliko je rastlinja in ovc. Opazili smo tudi okostja in ostanke poginulih ovac, ki niso preživele zime. Po tej dolini hodimo približno pol ure, dokler ne dosežemo neizrazitega sedla, kjer se priključi markirana pot iz avtokampa Šimuni.

Pogled proti vrhu
Pogled proti vrhu

Na tem mestu zavijemo levo in kmalu opazimo vrh z ostanki cerkvice. Od tod do vrha je še slabe pol ure hoje. Samo zadnji del pod vrhom je bolj strm. Je pa res, da so skale in kamenje veliko bolj ostri, kot smo jih navajeni z naših hribov, zato bo obutev bolj trpela. Če se odpravljate na Sveti Vid, v nahrbtnik obvezno spakirajte kapo ali pa vsaj rutko, saj na vrhu skoraj vedno močno piha. Mi zaščite za ušesa nismo vzeli in nas je kar malo zeblo.

Na vrhu
Na vrhu

Malo pod vrhom se nahaja tudi mlaka, v kateri mrgoli žab, ki so bile ob našem obisku precej glasne. V njej se verjetno lahko odžejajo tudi ovce.

Sveti Vid na Pagu je vsekakor krasna popestritev, če imate radi nekoliko bolj aktiven dopust. V poletju priporočamo zgodnjo ali pozno uro. Sončni vzhodi in zahodi nad morjem so vedno nekaj najlepšega.

Preberite si še: Planina Razor in Vogel

Dodaj odgovor