You are currently viewing Blegoš [4 Poti na Blegoš po našem izboru]

Blegoš [4 Poti na Blegoš po našem izboru]

 • Post author:

Blegoš – ali kot ga radi kličejo domačini Blegaš (tudi »Polansk triglav«) je s 1562m ndmv (nadmorske višine) za Ratitovcem drugi najvišji vrh v Škofjeloškem hribovju. Od daleč ga prepoznamo po sloviti pleši, ki ga krasi na vrhu, medtem, ko so pobočja poraščena z gozdovi.

Blegoš je izredno lep in lahko dostopen, zato ga predvsem v zadnjih letih oblegajo trume pohodnikov. Njegovo lepoto je v svojem delu Cvetje v jeseni opeval že pisatelj Ivan Tavčar z Visokega v Poljanski dolini.

Zaradi koče, ki se nahaja 150 višinskih metrov pod vrhom Blegoša na višini 1391m, je vabljiv tudi za izletnike, ki niso tako pohodniško usmerjeni. Najkrajša pot do koče nam ne bo vzela več kot 35 min zmerne hoje. Kočo na Blegošu oskrbuje Planinsko društvo Škofja loka in je odprta skozi vse leto. Podatke o obratovanju koče najdete na strani PZS.

Pohod na Blegoš lahko opravimo v vseh letnih časih. Skoraj vedno pa nas bo na vrhu pričakal veter, ki nas bo opozoril, da to ni več dolina, ampak gora. Z vrha so prekrasni razgledi proti bližnjim hribom v Cerkljanskem hribovju (Porezen, Kojca, Bevkov vrh, Škofje, Črni vrh), Krnu, Tolminskemu kuku, Ratitovcu, Mlademu in staremu vrhu, Koprivnik, Lubnik, Polhograjsko hribovje, Snežnik, Kočna, Grintovec. Tudi Triglav se v lepem vremenu zdi kakor na dlani.

Na Blegoš z družino

Blegoš ni nevaren hrib in zato primeren za družine. Predvsem v zimskih, pomladnih in jesenskih mesecih se je potrebno prej pozanimati, če je pot z vrha do koče poledenela. Namreč v zimskem času se razmere dnevno spreminjajo in zato na vrhu nemalokrat naletimo na presenečene starše, ki ne vedo kako bi svoje otroke spravili do koče.

V pozni pomladi in zgodnjem poletju je na poti veliko cvetja, ki ga lahko občudujemo. Območje okoli vrha in koče je tudi urejen pašnik, kjer se pasejo krave.

Pobočja tik pod vrhom in v širši okolici so posejana z betonskimi utrdbami – bunkerji. Ti bunkerji so del Rupnikove obrambne linije in segajo v čas od konca prve pa do konca druge svetovne vojne. Sestavljali so del zaščite kraljevine SHS pred morebitno grožnjo iz sosednje Italije (Wikipedia).

Pred kočo na Blegošu je obilo prostora za igro. Postavljena so tudi igrala za otroke. Poglejmo si 4 poti na Blegoš po izboru Karabin.si

Na Blegoš z družino
Blegoš je primeren tudi za družinske izlete

1. Slugova dolina –  Blegoš

Če iščete najlažjo in najkrajšo pot za svoje otroke, je to pot iz Slugove doline. Do izhodišča pridete tako, da se z avtomobilom zapeljete do smučarskega centra Cerkno. Če pridete iz smeri Cerknega ali pa iz smeri Železnikov, se držite smeri Počivalo – to je izhodišče za 6 – sedežnico. Ko se pripeljete do velikega parkirišča ob vznožju 6 sedežnice počivalo. Če pridete iz smeti Hotavlje, se pripeljete neposredno na parkirišče počivalo in morate zaviti ostro desno.

Z avtomobilom nadaljujete naravnost (6 -sedežnica odcep levo) po asfaltirani cesti do mesta, kjer se desno odcepi pot z oznakami Blegoš in Slugova dolina. Parkirate na primernem mestu in sledite oznakam za Blegoš in Koča na Blegošu. Od izhodišča do koče rabite okoli 45 min – 1h. Med potjo se nam z desne najprej priključi pot iz vasi Robidnica, kasneje pa še poti iz vasi Laze, Leskovica in Volaka. Odvisno od tempa, ki ga uberete. Od koče do vrha rabite dodatnih 15 – 20 minut.

Smerokazi pod kočo na Blegošu

 

Smerokazi, kjer se priključijo poti iz vasi Laze, Leskovica čez Jelence in Volaka -Od tukaj do koče je še 5 minut hoje. Do vrha pa še od 15 do 20 min

Če vam je omenjena pot prekratka, jo lahko podaljšate tako, da avto parkirate kar na parkirišču Počivalo. Pot začnete ob 6-sedežnici in nadaljujete po progi Počivalo. Na vrhu proge se obrnete desno, kjer po cca. 5 minutah zagledate oznake na vrhu smučišča, ki vas vodijo na Blegoš. Od vznožja 6-sedežnice počivalo do vrha smučišča boste potrebovali 45 minut. Pot ni markirana, ampak če hodite po progi, ne morete zgrešiti.

Pot na vrhu smučišča se priključi označeni poti, ki pripelje iz Tuškovega griča. Celoten opis poti s Tuškovega griča na Blegoš najdete tukaj.

Prednosti poti

 • Zelo lepa in ne preveč strma pot
 • Primerna za majne otroke
 • Dolžina poti

Slabosti poti

 • Razmeroma dolga pot do izhodišča
 • Pot ni krožna, ampak se vračamo po isti poti
 • Ne prispemo neposredno na vrh Blegoša, ampak najprej do koče

2. Leskovica – Blegoš [Krožna pot]

Krožna pot iz Leskovice na Blegoš se prične v vasi Leskovica. Če se pripeljete iz smeri Škofja loka, v vasi Hotavlje zavijete desno (iz smeri Žirov pa na Hotavljah zavijete levo) in peljete naravnost skozi vas (v vasi ne zavijete še enkrat desno za oznakami Volaka in Blegoš), ampak sledite oznakam za Kopačnico, Cerkno in SC Cerkno. V vasi Kopačnica še enkrat zavijete desno kamor vas vodijo oznake za SC Cerkno in po nekaj nadaljnjih kilometrih vožnje prispete v vas Leskovica.

Na Začetku vasi se nahaja parkirišče z oznako »Planinci«, saj parkiranje na parkirišču pred cerkvijo ni dovoljeno. Poleti se lahko pripeljemo še bližje – do manjšega parkirišča v Ogradah, vendar je pot slabša in v zimskih mesecih ni splužena. Iz parkirišča v Leskovici nadaljujemo po asfaltni cesti mimo cerkve, saj prečenja travnikov domačini ne vidijo radi.

Pot mimo cerkve nadaljujemo po makadamski poti. Po približno 20 minutah prispemo do prej omenjenega manjšega parkirišča. Na tem parkirišču se nam priključi tudi daljša pot iz izhodišča v vasi Volaka. Nadaljujemo levo za smerokazi in kmalu prečimo pot, kjer se nahaja lesen mostiček. Nadaljujemo po stezi navzgor in pridemo do naslednjega prečenja poti, kjer markirana pot zavije levo navzgor za oznakami koča na Blegošu in zavetišče gorske straže na Jelencih.

Markirano pot na tem mestu zapustimo in nadaljujemo naravnost po kolovozu po katerem hodimo približno 20 minut, dokler ne prispemo na naslednje razpotje. Če je na poti sneg je pot uhojena in zelo lepo sledljiva, poleti pa je na tem razpotju potrebno paziti, da izberemo pravo pot. Ko prispemo na razpotje in gledamo v smeri hoje je:

 • prvi odcep povsem levo – to je stara vojaška pot, ki jo še vedno uporabljajo za sečnjo v gozdu
 • drugi odcep levo navzgor – pot oziroma steza, ki nas pripelje do zavetišča na Jelencih
 • tretji odcep po grapi navzgor – nas pripelje na travnata pobočja pod kočo – imenovana tudi kravja dolina.
 • četrti odcep je pravi in nas bo pripeljal na Blegoš
 • peti odcep, že omenjena vojaška cesta, ki pelje na prvo ravan in na Črni kal
 • šesti odcep – na njem stojimo
Vozlišče poti po neoznačeni poti Leskovica BlegošOdcep številka 4 – vodi po neozačeni poti do vrha Blegoša

Iz vozlišča stezic nadaljujemo torej naravnost in rahlo desno ter nato strmo po kolovozu v hrib. Po nekaj minutah hoje se levo odcepi še ena pot, ki pelje na travnata pobočja pod kočo na Blegošu. Mi pa nadaljujemo do naslednjega odcepa in zavijemo levo za skoraj 180 stopinj. Pri orientaciji nam lahko pomagajo storži, posekanih bukovih dreves, ki so bila požagana precej visoko.

Odcep, kjer zapustimo kolovoz

 

Odcep, kjer zapustimo kolovoz in zavijemo levo

Kolovoz se postopoma spremeni v stezo, ki je lahko sledljiva in uhojena. Steza najprej zavije desno, nato pa se v cik-cak hoji strmo vzpenja po gozdu. Kmalu na levi in desni strani opazimo dva bunkerja – ostanek Rupnikove linije, ki nam lahko služita za orientacijo.

Ko dosežemo kolovoz, po katerem vodi markirana pot iz Črnega kala preko prve ravni do koče, ga samo prečimo. Na drevesu je puščica z oznako vrh 15`. Od tu naprej je pot uhojena in lahko sledljiva. Ko zagledamo pašno ograjo, se tudi konča gozd in stopili smo na »plešo« Blegoša. Previdnost velja ob gosti megli, ki se rada ovije okoli vrha. Orientacija v megli je na tem delu zelo težavna.

Blegoš z značilnim kamnom in krožnikom dosežemo po desetih minutah hoje. Iz vrha se spustimo do koče in vrnemo po markirani poti mimo zavetišča na Jelencih.  Zavetišče je odprto v zimskih mesecih od novembra do marca. V koči je vsako leto (pred začetkom epidemije) potekalo zbiranje podpisov za akcijo »Prijatelji Jelenc«, ki jo organizira Planinsko društvo Gorenja vas. Najbolj pridni ob zaključku akcije poleg hrane in pijače prejmemo tudi spominsko majico oziroma vetrovko.

 Prednosti poti

 • Krožna pot
 • Dve postojanki
 • Najprej dosežemo vrh – nato lahko v miru uživamo v koči

Slabosti poti

 • Razmeroma strma pot z 800 metri višinske razlike
 • Od parkirišča do začetka planinske poti je 15-20 minut hoje po cesti

Tako kot pot iz Slugove doline lahko podaljšamo tudi krožno pot na Blegoš. Namesto izhodišča Leskovica, se lahko zapeljemo v vas Volaka. Od zadnje hiše nadaljujemo čez travnato pobočje in nato po markirani poti po gozdu. Pot je izredno lepa. Do parkirišča, kjer se priključi poti iz Leskovice (manjše parkirišče v Ogradah o katerem smo pisali) bomo rabili 45 minut – 1h zmerne hoje. Opis do izhodišča lahko najdete tukaj. Pot iz Volake do vrha Blegoša se lahko pohvali z nekaj metrov manj kot 1000 višinske razlike.

3. Čabrače Blegoš

Izredno lepa pot na Blegoš vodi tudi iz vasi Čabrače. Dostop do izhodišča je enak kot pri opisu poti iz vasi Volaka, le da se držite oznak za Čabrače. Na Hotavljah se držimo oznak za Marmor in nato mimo tovarne do križišča, kjer zavijemo proti vasi Čabrače. Ko pripeljemo v Čabrače, nam za orientacijo lahko služi vaška cerkev. Nad cerkvijo se držimo zgornje ceste, ki nas pripelje v bližino kmetije Likar – po domače “Pr Jezgurc”, kjer na primernem mestu tudi parkiramo.

Mimo kmetije nas oznake usmerijo na kolovoz, ki se kmalu razcepi. Na razcepu se držimo levo. Pot se začne vzpenjati in na naslednjem razcepu zapustimo cesto in zavijemo desno (pot naravnost je bolj utrjena in širša kar vas lahko zavede – tako kot je nas). Po poti hodimo le nekaj minut, nato pa nas oznaka “Blegoš” na drevesu usmeri levo na ozko stezo.

Skozi nekaj grmičevja nas pot kmalu pripelje na spodnjo stran ogromne “Jezgurcove senožeti”, ki nas bo spremljala dobršen del vzpona. Pot je precej strma in nas višje vodi mimo bunkerjev, ki so zapuščina Rupnikove linije. Po približno 1/2h hoje od izhodišča se strma pot nekoliko položi in nam da lažno upanje, da smo že iz najhujšega, ampak se steza še enkrat postavi strmo pokonci.

Višje pot postopoma preide v gozd in končno postane bolj položna. Nadaljujemo mimo bunkerjev in se začnemo rahlo spuščati dokler ne prispemo do naslednjega razpotja Prva ravan. Tukaj se pot združi s položno potjo iz Črnega kala. Prečimo vojaško cesto in nadaljujemo za oznakami skozi smrekov gozd. Držimo se desne (levo koča na Blegošu) in kmalu pridemo iz gozda. Za orientacijo nam lahko služi bunker pod vrhom Blegoša. Od tu do vrha imamo še 10 minut hoje.

Če želimo tudi do koče, imamo na izbiro, da se od koče še enkrat vrnemo na vrh in sestopimo po isti poti ali pa da od koče na sestopimo do zavetišča na Jelencih. Pri zavetišču gorske straže na Jelencih se usmerimo levo mimo poljskega stranišča (neoznačeno) in sledimo stezi.

Če nočete sestopati po isti poti kot smo prišli, vam lahko ponudimo še eno opcijo. Ko pridete na Prvo Ravan, sledite oznakam za Jelovico in Sušo. 

Spuščate se po strmi stezi in sledite oznakam. Pot je markirana do Suše zato morate na mestu, ki smo ga označili na sliki kreniti desno. 

Spustili se boste do starejše kmetije, od katere nadaljujete po cesti prečno nazaj do Jezgurcove domačije. To je makadamska pot, ki ni markirana. 

Od mesta kjer dosežete makadamsko pot pa do izhodišča je še dobrih 20 minut hoje. Odcep je označen na fotografiji spodaj.

Oznake za Jelovico in Sušo na prvi ravan
Oznake za Sušo in Jelovico na prvi Ravan
Odcep nazaj proti Jezgurcu
Na tem mestu zapustimo markirano pot proti Suši in čez travnik krenemo desno navzdol, dokler ne pridemo na makadamsko cesto, ki vodi nazaj do Likarjeve domačije Pr' Jezgurc

Kot smo storili pri ostalih opisih poti vam lahko tudi za pot Čabrače Blegoš ponudimo daljšo opcijo. V tem primeru lahko parkirate kar na Hotavljah v bližini trgovine ali se peljete mimo Marmorja in parkirate pred križiščem, kjer se odcepi cesta za Čabrače in Volaka. Na desni strani ceste je veliko makadamsko parkirišče.

Skozi križišče in naravnost na pot, ki se začne vzpenjati skozi gozd in kasneje preide na travnata pobočja pod vasjo Čabrače. Od tukaj že vidite cerkev, ki vam je lahko za orientacijo. Če boste vaš vzpon na Blegoš pričeli na Hotavljah vas bo to “nagradilo” s 1120 višinskih metrov.

 Prednosti poti

 • Izredno lepa in razgledna pot
 • Za sladokusce, ki imajo radi strmino – Višinska razlika 810m
 • Veliko bunkerjev, ki so zanimivi za otroke

Slabosti poti

 • Strma pot na sončnem pobočju je v poletnih mesecih zelo vroča
 • Po grebenu Jezgurceve senožeti pogosto piha veter
Čabrače Blegoš - Znamenje pod vasjo Čabrače
Hotavlje - Blegoš - Pod vasjo Čabrače

4. Črni kal – Blegoš [krožna pot]

Do izhodišča se pripeljemo tako, da na glavni magistralni cesti med Škofjo loko in Gorenjo vasjo v naselju Poljane v semaforiziranem križišču zavijete desno, če prihajate iz Škofje loke, oziroma levo, če prihajate iz smeri Žiri ali Gorenja vas.

Sledite oznakam za Javorje, stari vrh in nato v naselju Murave sledite oznakam za Blegoš. V naselju Zgornja žetina peljete mimo kmetije Pr’Andrejon, kjer prodajajo odlične domače mlečne izdelke. Cesta se strmo vzpne dokler ne preide v makadam. Na koncu ceste je parkirišče na višini 1103 m.

Delali bomo krožno pot, zato si bomo za vzpon izbrali strmo varianto. Na parkirišču poiščimo stezico za tablo, ki je postavljena v spomin dogodkom iz druge svetovne vojne. Po nekaj deset metrih prečkamo cesto, ki pelje h koči in zagrizemo strmo v hrib na grebensko pot.

Pot se ves čas strmo vzpenja. Najprej v cikcaku dokler ne pridemo na greben, kjer nadaljujemo mimo bunkerja Rupnikove linije. Ko bomo pri bunkerju, smo prehodili nekaj več kot polovico poti. Steza po dobrih 45 minutah hoje zavije v desno in postane povsem položna. Kmalu pridemo iz gozda in na levi opazimo naslednji bunker, ki je priljubljena razgledna točka. Od tod do vrha imamo samo še 5 minut lahke hoje.

Bunker na vrhu Blegoša
Bunker ob koncu gozdne meje – 5 minut pod vrhom

Sestopimo do koče in nato po eni izmed poti, ki vodijo na Črni kal. Na izbiro imamo označeno pot, ki pelje pod kočo na Prvo ravan in nato po stari vojaški cesti do izhodišča.

Druga pot, ki je krajša in vodi po cesti se začne zadaj za kočo, kjer pod bunkerjem prečimo ograjo in sledimo markacijam skozi bukov gozd. Vmes dvakrat prečimo cesto, ki vodi do koče. Ko se bližnjice končajo, nadaljujemo po omenjeni cesti do izhodišča.

 Prednosti poti

 • Krožna pot
 • Manjša višinska razlika – 460 višinskih metrov
 • Najprej pridemo do vrha in nato do koče
 • Kmetija z domačimi izdelki “Pr Andrejon”

Slabosti poti

 • Najbolj oblegana pot in včasih je lahko problem s parkiranjem

Koča na Blegošu

Koča na Blegošu je odprta skozi celo leto, vendar v zimskih mesecih samo ob koncu tedna. Planinsko društvo Škofja loka že dolga leta organizira akcijo Blegoške korenine. Akcija traja od prvega maja do prvega. Pohodniki se vpisujejo v knjigo in na koncu prejmejo spominsko majico, hrano in pijačo.

Oskrbniki vas bodo razvajali z odlično kulinariko. Pred kočo so igrala, kjer se bodo lahko igrali najmlajši.

V dveh gostinskih prostorih je 64 sedežev, točilni pult; v 3 sobah je 15 postelj, na skupnem ležišču pa 30 ležišč; WC, umivalnica z mrzlo vodo; gostinska prostora ogrevajo s pečmi; tekoča voda.

Koča na Blegošu pozimi

 

Koča na Blegošu pozimi

Zavetišče gorske straže na Jelencih

Od koče na Blegošu do zavetišča na Jelencih boste potrebovali približno 25 minut hoje. Zavetišče je odprto v zimskih mesecih od novembra do marca.

Koča stoji na lepi gozdni jasi. Pred kočo je nekaj stalnih klopi, kjer si lahko odpočijete tudi, ko je koča zaprta. Na mestu, kjer stoji zavetišče je včasih stala gozdarska koča. V koči je tudi skupno ležišče, ki sprejme 20 oseb.

V koči je vsako leto (pred začetkom epidemije) potekalo zbiranje podpisov za akcijo »Prijatelji Jelenc«, ki jo organizira planinsko društvo Gorenja vas. Najbolj pridni ob zaključku akcije poleg hrane in pijače prejmemo spominsko majico oziroma vetrovko. Iz Leskovice do zavetišča potrebujete slabo uro hoje. Če se pripeljete do parkirišča v Ogradah pa samo 40 minut.

Zavetišče gorske straže na Jelencih
Zavetišče gorske straže na Jelencih
Prijatelji Jelenc
Zaključek akcije prijatelji Jelencj

Bivakiranje na vrhu Blegoša. Video je posnel Vid Pintarič, ki ga lahko sledite na njegovem YouTube kanalu, kjer objavlja krasne posnetke bivakiranj po slovenskih vrhovih. Vida smo letos spoznali, ko je bivakiral na vrhu Grintovca in je res krasen fant, ki ti polepša dan. Poglejte si njegove posnetke.

Dodaj odgovor