You are currently viewing Planina Razor [In Vogel za poslastico]

Planina Razor [In Vogel za poslastico]

  • Post author:

Planina Razor je še vedno aktivna pašna planina visoko nad naseljem Poljubinj in Tolmin. Če iščete izlet, ki je primeren tudi za vaše najmlajše ali vašega štirinožnega prijatelja, potem je sprehod do planine Razor prava izbira.

  • Izhodišče: Planina Kuk (Iz Poljubinja in Ljubinja) ali Tolminske Ravne (Iz Tolmina preko Žabč)
  • Čas hoje: 1-1,5h
  • Primernost: Za družine, štirinožne prijatelje, manj izkušene in kondicijsko manj pripravljene
  • Višina: 1315m
  • Kdaj: Od zgodnjega poletja do pozne jeseni

Osebno mi je vedno, ko se odpravimo na planino Razor najbolj zoprna vožnja. Ne glede na to ali ste za izhodišče izbrali planino Kuk ali pa Tolminske ravne, vožnja do tja je precej dolga, čaka vas veliko ovinkov ter izredno strma in ozka cesta. Kakorkoli, na koncu se vseeno izplača.

Sirarna na planini Razor
Sirarna na planini Razor

Skupaj z družino smo planino Razor prvič obiskali pred tremi leti, in sicer pozno spomladi. Takrat, smo si za izhodišče izbrali Tolminske Ravne, saj je bila pot preko planine Stador do planine Kuk še zasnežena. Takrat nas je malo pred kočo presenetil sneg, ki je bil ostanek ogromnega plazu, ki se je sprožil pozimi. Narediti smo morali precejšen obvoz in nekaj korakov po nevarnem snežišču. Tudi osebje je bilo v koči šele prvi dan. Sira seveda na planini Razor še ni bilo, saj se pašna sezona še ni pričela.

Tokrat smo si za obisk izbrali bolj primeren datum. Avto smo parkirali že kakšne pol ure pred planino Kuk, saj je cesta precej slaba, pa tudi nobenemu ne bo škodilo, če bomo hodili malo dlje. Parkirišče pred planino Kuk še ni bilo povsem polno, tako da posebne gneče ni pričakovati.

Ko smo smo prečkali plano Kuk, je sonce že pokazalo svojo moč. S seboj smo imeli tudi mladega kužka, zato je bilo kmalu potrebno poskrbeti za izdatno hidracijo.

Otroci so uživali, saj je bilo na planini res veliko krav, in tudi prelepi razgledi proti okoliškim hribom. Ta del slovenskih gora je res zelo poseben in vsaj zame najlepši. Planina Razor je tudi postojanka na SPP. Slovenska planinska pot, oziroma točneje trasa številka 91 namreč vodi od Planine Razor na Vogel.

Ko prečimo planino, se pot nekoliko bolj strmo dvigne. Kmalu dosežemo predel, imenovan Močila (na to nas opomni mlaka v ovinku), kjer se na desno odcepi pot na Žabiški Kuk. Izredno lepa tura na ta malo obiskan vrh vodi iz Knežkih raven (O tem mogoče več kdaj drugič).

V nadaljevanju nas pot vodi v gozd in se povsem položi ter se celo rahlo spušča. Ko dosežemo planino Razor, nam poleg okoliških vrhov (Migovec, vrh nad Škrbino, Žabiški Kuk, preval Globoko ) v oči padejo tudi stoletne Bukve, ki so res fascinantne. Planinska koča je del stare italijanske vojašnice, ki so jo pozneje obnovili in povečali.

Pred kočo na planini Razor
Pred kočo

Če ste ljubitelji štrukljev, potem vas oskrbniki ne bodo razočarali. V sirarni pod kočo si lahko kupite pristen Tolminski sir ali skuto. Prijetno s koristnim. Naraven domači sir je poleg narave eden glavnih razlogov za obisk planine vsaj enkrat na leto.

Ker je bila ura še zgodnja in je družina uživala v kulinariki in sončenju pred kočo, sem se sam odločil še za skok na Vogel. Planina Razor – Vogel je kot rečeno ena od tras na slovenski planinski poti. Smerokazi pred kočo označujejo čas hoje 2h, vendar sem sam za celotno pot na Vogel in nazaj porabil dobro uro. Pot je izredno lepa in ne prestrma. Preko celotne poti lahko uživate v razgledih na okoliške gore in pa planinsko cvetje. Izstopajo planike, ki jih je res v izobilju. Pa brez skrbi na tej poti ne boste rabili plezalne čelade, ampak samo dobre pohodne nogavice in palice – če jih seveda uporabljate.

Dan smo zaključili s kopanjem v reki Idrijci. Ker je bil julij res topel, je bila tudi voda segreta na solidnih 20 °C. Planina Razor in Vogel – vsaj enkrat na leto. In lep izlet, ki je primeren tudi za družine.

Razledi iz Vogla
Na Voglu – pogled proti Tolminskemu kuku

Dodaj odgovor