You are currently viewing Kako izbrati dereze [In katere vrste derez poznamo]?

Kako izbrati dereze [In katere vrste derez poznamo]?

 • Post author:

Kako izbrati dereze? Če se šele podajate v svet zimskih užitkov v gorah, potem je dobro, da izberete pravilne dereze. Izbira je odvisna predvsem od tega, kakšne bodo vaše zimske ture in kakšna je vaša obutev.

Katere vrste derez poznamo?

Poznamo polavtomatske, avtomatske in univerzalne dereze. V zadnjem času so zelo popularne tudi t.i. mini derezice, ki pa jih ne smemo šteti med dereze, saj njihov namen ni hoja v visokogorju in so lahko smrtno nevarne.

Kako izbrati dereze glede na tip nameščanja?

V osnovi lahko dereze glede na tip namestitve na obutev razdelimo na:

 • Univerzalne dereze
 • Polavtomatske dereze
 • Avtomatske dereze

Univerzalne dereze

Kaj so univerzalne dereze?

Univerzalne dereze so vrsta derez, ki imajo spredaj in zadaj plastični nastavek, ki se preko jermenov ali elastičnih trakov pritrdi na čevelj. To pomeni, da se jih lahko pritrdi na skoraj vsak planinski čevelj.

Univerzalne dereze načeloma ustrezajo vsakemu planinskemu čevlju. Vse kar morate paziti je, da peta čevlja ni preširoka in lepo sede v nastavek dereze. Problem so lahko tudi premehki čevlji, saj se jermeni razrahljajo in čevelj lahko zdrsne iz dereze kar je lahko zelo nevarno.

Univerzalne dereze
Univerzalne dereze iz aluminija.

Univerzalne dereze so odlična izbira, če uporabljate več različnih pohodnih čevljev. Slabost je v tem, da tudi če se potrudimo in vestno pritrdimo derezo na obutev, ta ne bo tako fiksna, kot je pri polavtomatski ali avtomatski derezi. To pomeni, da so primerne za manj zahtevne pristope.

Univerzalne dereze v snegu
Univerzalne dereze na navadnih (ne zimskih) pohodnih čevljih

Pri znamki Grivel je oznaka za univerzalne dereze NC, pri znamki Petzl FL, Singing Rock pa Classic.

Univerzalne dereze se uporabljajo večinoma za:

 • Klasično gorništvo zima / pomlad / jesen
 • Nezahtevno prečenje ledenikov

Kakšne so prednosti univerzalnih derez?

 • Primerne so za skoraj vsak par čevljev
 • So lahke in enostavne za uporabo (Izdelava iz aluminija)
 • Zobje vam še vedno zagotavljajo dober oprijem na zmerno strmih pobočjih

Kakšne so slabosti univerzalnih derez?

 • Niso primerne za tehnične dejavnosti (plezanje)
 • Aluminijasti zobje se hitro obrabijo
 • Nameščanje s paščki je zamudno – še posebej v rokavicah.
 • Jermeni se lahko zrahljajo in čevelj lahko zdrsne iz košarice

Polavtomatske dereze

Kaj so polavtomatske dereze?

Polavtomatske dereze so tip derez, ki so spredaj enake kot klasične ali univerzalne dereze, zadaj pa so opremljene z avtomatskim zapiralom – tako kot avtomatske dereze. Za nošenje polavtomatskih derez rabimo pohodni čevelj, ki je zadaj prilagojen za avtomatsko zapiralo.

Za nošenje polavtomatskih in avtomatskih derez se uporablja obutev, ki je bolj trda in je namenjena hoji v snegu. Zadaj, torej na peti ima pohodni čevelj posebno zarezo, ki je namenjena avtomatskemu zapiralu dereze. Polavtomatske dereze so še posebej razširjene zato, ker je obutev za njihovo nameščanje vseeno precej lažja in cenovno bolj dostopna kot za avtomatske dereze. Brez težav jih lahko namestimo tudi na smučarske čevlje.

Polavtomatske dereze so prilagodljiva različica derez, ki je v zadnjih letih začela postajati vse bolj priljubljena pri bolj splošnih alpinističnih dejavnostih. Polavtomatske dereze imajo enako zapiranje zadaj kot avtomatska dereza, ki se zapenja z avtomatom. Namesto kovinske zaponke spredaj pa imajo trak in košarico. Tako kot univerzalne dereze.
Ta sistem omogoča večjo prilagodljivost pri hoji, kar pomeni, da je boljši za planinski izlet, kjer morate prehoditi več različnih terenov. Kdor je hodil v avtomatskih derezah, ve, kako neprijetno in okorno se lahko počuti.

Polavatomatske dereze Petzl Sarken
Polavtomatske dereze Petzl Sarken. Imajo zamenljiv sprednji del in jih lahko uporabimo tudi kot avtomatske dereze-

Druga prednost polavtomatskega sistema je, da je združljiv s široko paleto čevljev. Za namestitev zadnjega avtomata, še vedno potrebujete prilagojeni zadnji del čevlja. Kompatibilne pa so s čevlji, ki nimajo prednjega zoba za avtomat, zato imate na voljo nekaj več možnosti glede obutve.

Polavtomatske dereze Petzl Vasak - Kako izbrati dereze
Polavtomatske dereze Petzl Vasak LLU na poti proti Y grapi v Vrtači

Proizvajalec Petzl ponuja nekatere modele, ki so hibridi in se jih brez težav uporablja kot avtomatske ali pa kot polavtomatske dereze. Zamenjati je potrebno le sprednji del. To je še posebej praktično, če imamo na primer doma obutev za hojo s polavtomatskimi derezami in obutev, ki ustreza avtomatskim derezam. Avtomatske dereze se seveda lahko namesti tudi na smučarske čevlje.

Nastavek FIL
Nastavek FIL za nekatere modele derez proizvajalca Petzl, ki polavtomatske dereze naredi avtomatske

Kakšne so prednosti polavtomatskih derez?

 • Zelo hitra namestitev
 • Primerne za široko paleto zimskih čevljev, ki imajo zadaj zarezo za avtomat
 • Cenovno bolj dostopne od avtomatskih derez

Kakšne so slabosti polavtomatskih derez?

 • Še vedno obstaja možnost razrahljanja prednjega dela in posledično zdrs iz plastične košarice

Avtomatske dereze

Kaj so avtomatske dereze?

Avtomatske dereze so najbolj specializirana vrsta derez, ki imajo avtomatsko zapiralo spredaj in zadaj. Temu ustrezen mora biti tudi čevelj, ki mora imeti namenske zareze na prstih spredaj in na peti zadaj.

Avtomatske dereze so najbolj specializirana vrsta derez. Uporabljajo se za ekstremne dejavnosti, kot so alpinizem, plezanje po ledu in plezanje v težjih ledenih grapah. Te dereze se najbolje prilegajo stopalom in se jih najhitreje obuje in sezuje. Če torej dereze uporabljate v okolju, kjer je kjer je kakovost prileganja bistvenega pomena, potem so avtomatske dereze za vas edina prava izbira. . Ustrezajo tudi čevljem za turno smuko.

Vzpon turnih smučarjev skozi grapo - Kako izbrati dereze
Avtomatske dereze na smučarskih čevljih so super za vzpone po grapah – Turni smuk s Krna

Avtomatsko zapiralo zadaj je opremljeno še z jermenom, ki ga povežemo okrog noge, da preprečimo nenamerno odpiranje avtomata. Avtomatske dereze so dražje in jih boste verjetno uporabljali le na pravih zimskih turah. Poleti ne boste 8 ur hodili v težkih zimskih čevljih in s seboj nosili avtomatskih derez, da boste na koncu prečili 200 metrov dolgo snežišče. Za take primere so veliko bolj primerne polavtomatske ali univerzalne dereze.

Kakšne so prednosti avtomatskih derez?

 • Najhitrejša namestitev (problem je lahko edino sneg na čevlju)
 • Najboljše prileganje in stabilnost
 • Odlične za tehnične dejavnosti
 • Enostavna namestitev na smučarski oziroma turnosmučarski čevelj

Kakšne so slabosti avtomatskih ih derez?

 • Cenovno najdražje
 • V nekaterih primerih (predvsem poleti) so “overkill”

Kako izbrati dereze glede na število zob

Kot smo že omenili so edine prave dereze 10 ali 12 zobe. Mini derezic ne smemo šteti v kategorijo derez, saj je njihov namen uporabe drugačen.

Večina 10 zobih derez je idealnih za turne smučarje in za prečenje snežišč ali ledenikov. 10 zobe dereze imajo zadaj enako število zob (4), spredaj pa namesto 8 samo 6. Ukrivljenost sprednjih dveh zob je odvisna od uporabe. Načeloma vas bolj agresivni prednji zobje ovirajo pri hoji pri splošnem planinarjenju, vendar pa so zelo praktični za plezanje po strmih terenih.

Za plezanje v grapah, pomrznjenem snegu in ledu se 10 zobe dereze ne uporabljajo. Za zahtevno uporabo se priporočajo izključno 12 zobe dereze.

Torej 10 zobe dereze za hojo in turno smuko, 12 zobe pa za plezanje in zahtevnejšo uporabo.

Nekateri proizvajalci ponujajo tudi 10 zobe dereze, ki so narejene iz aluminija. Petzl ima tudi model Irvis Hibrid, ki ima prednji del jeklen, zadnji pa aluminijast. Na ta način se zmanjša skupna teža derez. Po drugi strani pa imajo pri Grivelu tudi 10 zobe modele narejene iz jekla.

Kaj je še pomembno?

Ko uporabljamo dereze, je obvezna oprema tudi cepin in pa čelada. Če je namen čelade poleti predvsem zaščita pred padajočimi predmeti, nas pozimi varuje pri padcih. Namreč udarec z glavo ob pomrznjen sneg ali led je lahko zelo nevaren.

Cepin je orodje, ki je obvezno, ko uporabljamo dereze. Hoja s pohodnimi palicami je lahko zelo nevarna, saj v primeru zdrsa zaustavljanje lahko izvedemo edino s cepinom. Preberite si kako izbrati cepin in kako ga uporabljati.

Pomembna je tudi zaščita proti nabiranju snega na podplatu dereze. Uporabljajte le dereze, ki imajo zraven to zaščito. Zelo priporočljiva je tudi torbica za dereze, ki bo preprečila, da bi vaš pohodniški nahrbtnik ali oblačila v njem utrpela škodo.

Zraven derez in cepina seveda obvezno sodijo tudi rokavice. Rokavice vas ščitijo pred mrazom in odrgninami med hojo. Pazite na svoje roke, ko dereze nameščate na čevlje. Zobje so zelo ostri in hitro se boste urezali.

Upajmo, da vam po prebranem lažje pri iskanju odgovora kako izbrati dereze.

Za vse dodatke, ki sodijo k derezam (rezervni deli, torbice) nam pošljite povpraševanje. Namreč v spletni trgovini še ni vseh izdelkov, ki vam jih lahko ponudimo. Izdelke dodajajmo vsak dan in upamo, da kmalu pridemo do konca 🙂

Dodaj odgovor