You are currently viewing Kako izbrati cepin [Kako ga držati in kako ga uporabljati]?

Kako izbrati cepin [Kako ga držati in kako ga uporabljati]?

  • Post author:

Kako izbrati cepin za vaše zimske obiske gora? Če vas je premamilo in bi lepote gora radi občudovali tudi pozimi, potem je cepin nekaj kar boste nujno potrebovali. Samo orodje pa vam ne bo prav veliko pomagalo, če ne veste kako ga uporabljati, kako se ga pravilno drži v roki in kako se ga pravilno namesti na nahrbtnik.

Kako izbrati cepin, da boste v gorah varni in boste srečno sestopili nazaj v dolino? Izbira pravilnega cepina ni vedno enostavna – na voljo je ogromno modelov. Poskušali vam bomo olajšati izbiro in predstaviti značilnosti in prednosti hoje in plezanja s cepini.

Kako izbrati cepin

Na začetku si zapomnite nekaj pomembnih dejstev, ki jih je potrebno upoštevati, ko pri hoji uporabljamo cepin. Če ste že izbrali dereze, ki jih boste uporabljali pri svojih avanturah, potem si zapomnite, da ko imate na nogah dereze, v roke vedno sodi cepin.

Nikoli ne hodite skupaj z derezami na nogah in pohodnimi palicami v rokah. Namreč hoja z derezami ni enostavna in kaj lahko se zgodi, da se zapletemo in zataknemo eno derezo ob drugo ali pa ob hlačnico pri čemer se spotaknemo in pademo. Na strmem pomrznjenem pobočju nas v taki situaciji lahko reši edino cepin. Za uspešno zaustavljanje je potrebno ukrepati takoj, saj se hitrosti hitro povečujejo in pri veliki hitrosti drsenja nam tudi cepin ne bo pomagal.

Druga stvar, ki je nujna pri uporabi cepina so rokavice. Rokavice vas ščitijo pred mrazom. Predvsem pri plezanju po strmih pobočjih, bodo vaše roke nenehno v stiku s snegom. Če pa pride do zgoraj opisane situacije in bo potrebno zaustavljanje pri padcu, potem vam brez rokavic to ne bo uspelo. Vedno imejte na rokah rokavice.

Tretja stvar pa je seveda čelada. Plezalna čelada vas ščiti pred padajočimi predmeti, kamenjem, kosi ledu in pa seveda pri padcu. Če bi pri padcu udarili z glavo ob trdo podlago, bi lahko izgubili zavest in začeli nenadzorovano drseti. Nikoli se ne izpostavljajte in si na glavo vedno poveznite čelado.

Zraven cepina običajno sodijo dereze, rokavice in čelada na glavi.

Sestava cepina

Cepin sestavlja več sklopov:

  • Gred oziroma ratišče
  • Glava / okel
  • Lopatka oziroma kladivo
  • Luknja za pašček ali popkovino
  • Konica za pikanje v sneg v načinu uporabe za hojo
Kako izbrati cepin - Sestavni deli cepina?
Sestava cepina

Pri tehničnih plezalnih cepinih je sestava modularna. To pomeni, da lahko menjamo različna rezila – okle (npr. za ledno plezanje, drytooling, mešane terene), kladivo lahko menjamo z lopatico itd..

Pravilna uporaba cepina [Kako se drži cepin in kako namestiti cepin na nahrbtnik]?

Kako se drži cepin?

Cepin se v načinu za hojo (Piolet-canne) pravilno drži tako, da imamo okel obrnjen nazaj in stran od telesa, lopatico pa v smeri hoje. Drži se ga na stičišču ratišča in glave – na vrhu. Palec je na začetku lopatice, ostali prsti pa objemajo začetek okla in ratišča. Pri francoskem načinu je okel obrnjen naprej – v smeri hoje.

Cepin sestavljajo ratišče, okel, konica, lopatica oziroma kladivo, luknja za zanko in konica. Cepin lahko držimo v levi ali desni roki. Pri hoji praviloma cepin vedno nosimo v roki, ki je bližje pobočju. Zanka mora biti vedno na vašem zapestju. Če cepin izpustimo, nam ta ne sme pasti.

Ko cepin uporabljamo za hojo, je okel cepina je obrnjen nazaj in stran od telesa. Lopatica pa v smeri hoje. V primeru zdrsa, ki se pri hoji s cepinom največkrat zgodi pri prečenju strmih pobočij, se moramo čimprej prevaliti na trebuh. Okel cepina moramo zapičiti v sneg in z vso težo telesa pritiskati nanj. Pomembno je, da stopala dvignemo in derez ne zapičimo v sneg, saj nas bo preobrnilo in se bomo začeli kotaliti.

Nošenje cepina

Cepin se praviloma nosi na zunanji strani nahrbtnika. Manjše cepine za turno smučanje ali prečenje ledenikov je sicer možno pospraviti tudi v nahrbtnik, vendar pa tako početje lahko poškoduje oblačila v nahrbtniku ali pa sam pohodniški nahrbtnik.

Nameščanje cepina na običajen pohodniški nahrbtnik, ki nima namenskih zank se izvede tako, da se ročaj z vrha vstavi v spodnjo zanko na nahrbtniku. Porinemo ga vse do okla in ga nato zasukamo tako, da se glava zatakne za zanko, okel pa je obrnjen navznoter.

Kako namestiti cepin na nahrbtnik

Cepin se na nahrbtnik namesti v za to pripravljene zanke. Praviloma se cepin nosi na zadnji strani nahrbtnika. Okel naj bo spodaj in obrnjen navznoter. Elastične zanke, oziroma paščki naj bodo zategnjeni, da se prepreči opletanje in izgubo cepina.

Cepini za hojo [Cepini z ravnim ratiščem]

Cepini za hojo so cepini, ki imajo ravno ratišče. Običajno uporabljamo samo enega, saj ga ne potrebujemo na celotni turi, ampak samo na bolj izpostavljenih ali strmih odsekih. Tak cepin se uporablja tudi poleti, ko prečimo snežišča ali pa ledenike, ki v Alpah vztrajajo skozi vse leto. Lopatica na cepinu je namenjena rezanju stopnic ali kopanju luknje za bivakiranje, če nas preseneti tema ali nevihta.

Cepin se pri hoji drži tako kot smo opisali zgoraj. Torej na stičišču ratišča in glave tako, da je palec na začetku lopatke, ostali prsti pa objemajo začetek okla in ratišča. Okel je obrnjen nazaj, lopatka pa v smeri hoje. Francozi tak način uporabe cepina imenujejo Piolet Canne. Je pa francoski način drugačen v tem, da je pri hoji okel obrnjen v smeri hoje.

Cepini za hojo z ravnim ratiščem

Zdrs na snežišču je lahko zelo nevaren ali pa celo usoden. V bolj strmih terenih, ko moramo cepin držati pod glavo in z oklom pikati v sneg, pa si pri cepinih z ravnim ratiščem hitro obtolčemo členke na rokah in v roke nas prične zebsti, saj so prsti neprestano v stiku s snegom. Tak način uporabe cepina, se francosko imenuje Piolet Ancre .

Dolžina cepina za hojo

Cepini z ravnim ratiščem, so običajno 105-110 cm krajši kot je visok uporabnik. Pravilno dolžino lahko določite tudi tako, da stojite pokonci, cepin pa visi v vaši roki. Držite ga tako da palec počiva na lopatici. Konica ratišča mora segati do vašega gležnja ali pa centimeter nad njim.

Kako se določi dolžino cepina
Kako izmeriti dolžino pohodnega cepina

Ko postane teren bolj strm, bo tudi cepin bolj kratek. Praviloma v strmejših terenih uporabljamo do 10 cm krajše cepine. Predolgi cepini nas v strmih terenih samo ovirajo. Cepin je običajno na strani, kjer je pobočje. Čim večji je kot naklona, težje je zapičiti dolg cepin v pobočje nad vami. Glavni razlog, zakaj se večina ljudi odloči za krajši cepin je tudi prihranek pri teži.

Pohodniški cepini so običajno dolgi od 50 do 80 cm. Na splošno gledano, višji kot ste, daljši bi moral biti vaš cepin. Vendar pazite, da ni predolg, saj lahko postane okoren, še posebej pri zaustavljanju.

Deereze primerne za uporabo s cepini z ravnim ratiščem

Za hojo poleg cepina potrebujete tudi dereze. Običajno se uporabljajo 10-zobe, lahko pa seveda tudi 12 zobe, ki so sicer namenjene plezanju. Nikakor pa za hojo v visokogorju niso primerne derezice veriga.

Cepini z delno ukrivljenim ratiščem

Tudi pozimi obstaja več vrst gorništva . Če je hoja po manj strmih pobočjih za vas premalo in vam ne predstavlja izziva, potem si boste morali omisliti cepin ali dva z delno ukrivljenim ratiščem.

Ukrivljeno ratišče preprečuje, da bi se členki prstov v načinu plezanja, ko cepin držimo pod glavo, dotikali snega.
S takim cepinom se že lahko odpravite na bolj zahtevne ture, kot je na primer Krn ali Grintovec čez Streho. Uporabljate jih lahko tudi v lažjih grapah z manj naklona. Za bolj strme terene je izbira cepina z rahlo ukrivljenim ratiščem, boljša izbira od navadnega pohodniškega cepina.
Zasnova združuje ravno spodnjo gred (za lažje pikanje v sneg) in rahlo ukrivljeno zgornjo gred (kar omogoča lažje upravljanje in rokovaje, ko ga uporabljamo za plezanje).
Ti cepini so običajno dolgi od 50 do 65 cm. Nekoliko krajša dolžina omogoča lažji in natančnejši zamah, kadar se uporablja v načinu ‘plezanja’.

Cepine z delno ukrivljenim ratiščem se še vedno lahko uporablja tudi kot pohodne cepine. Za dodatno prilaganje na različne pohodne, alpinistične in plezalne smeri srednje zahtevnosti je mogoče dobiti različico cepina z lopatko ali s kladivom. To omogoča, da je tak cepin zelo vsestrasnki.

Cepini imajo običajno okel iz vroče kaljenega jekla. To povečuje vzdržljivost in omogoča dobro prodiranje v led, sneg in skalo. Zraven cepinov z delno ukrivljenim ratiščem sodijo 12 zobe dereze, zasnovane za zmerno težke poti, ki se dobro obnesejo v trdem snegu na strmem terenu.

Cepini z bolj ukrivljenim ratiščem za tehnični alpinizem

Če ste navdušeni nad bolj zahtevnim tehničnim plezanjem in izredno strmimi grapami ter nad plezanjem v ledu, potem bodo vaša izbira visoko zmogljiva orodja za težke snežne, ledne in mešane poti.

Ergonomsko dovršeni cepini s katerimi je zamah enostavnejši, vam omogočajo, da zgrabite ročaj na različne načine in z zaupanjem nastavite svojo izbiro na navpičnem terenu.

Tehnične dereze, ki spadajo zraven imajo sprednje zobe, ki z lahkoto prodrejo v trden led in ponujajo neverjetno stabilnost pri plezanju v mešanih smereh. Dereze Petzl Sarken ali Grivel G14 so dobra izbira.

Cepini za ledno plezanje in drytooling

Popolnoma ukrivljeno ratišče z ostrimi koti okla ter zaščito za v predelu za roke, odlikujejo sodobna ledna orodja za plezanje v ledu. Ukrivljena gred odstrani ovire in položi cepin na led pod idealnim kotom za stabilne postavitve.

Standardni pristop je imeti po en cepin z lopatico in enega s kladivom. Lopatica vam omogoča strganje umazanije iz razpok ali drugih varovalnih točk in izpulitev svedra ali klina. Kladivo je namenjeno zabijanju klinov v tanke razpoke ali za zagotovitev, da so matice čim bolj stabilne.

S to kombinacijo boste pripravljeni na skoraj vsak zimski vzpon katere koli stopnje, čeprav bo resnično pokazal svojo moč od srednje do visoke težavnostne stopnje.

Orodja za ledno plezanje in dry-tooling (plezanje v skali, kjer za napredovanje uporabljamo cepine in dereze) ter za kombinirane smeri so običajno modularna. Rezila se lahko menjajo, prav tako lopatica in kladivo.

Tehnična orodja za ekstremno ledno plezanje

Najnovejša generacija vrhunskih orodij za plezanje se je posvetila umetnosti strmega in visokotehničnega ledu, mešanih vzponov in vzponov, kjer gre za kombinacijo ledu in suhega terena.
Ročaj je zasnovan tako, da je bolj ergonomičen, z udobnejšim položajem zapestja in večjo stabilnostjo na mokrih postavitvah.

Te cepini so posebej namenjeni za uporabo brez paščkov, saj je veliko menjavanja orodij iz ene roke v drugo.
Ta orodja oziroma cepini se vedno uporabljajo v paru, običajno samo s kladivom, ne s kombinacijo kladiva in lopatice. Lopatica ni potrebna na zelo strmih pobočjih. Lahko je nevarna, če vam orodje spodleti in rani obraz.


Cepini za turno smučanje

Če se na turno smuko ne odpravljate tako, da boste na vrh plezali po tehnično zahtevnih grapah, potem so za vas idealni lahki, visokozmogljivi cepini, ki so ​​enostavni za uporabo. Tak cepin v kombinaciji s pravilnimi derezami nudi vse, kar potrebujete za mir pri turnem smučanju v gorah.

Tudi turni smučarji se na vrh lahkoodpravijo po strmih grapah

Idealna izbira bi bila Petzlov cepin Ride ali cepin Gully, v kombinaciji z derezami Irvis hibrid ali pa derezami leopard. Primerne so tudi Grivel dereze G10 Wide, ki so spredaj širše. Na ta način vanje z lahkoto sede tudi čevelj za deskanje na snegu ali telemark smučanje.

Zanke za plezalne cepine

Izguba cepina je nočna mora za vsakega pohodnika ali plezalca.

Tradicionalni paščki pritrdijo vaše zapestje neposredno na vrh ročaja. Poleg preprečevanja izgube cepina lahko trak prevzame tudi nekaj teže, zaradi česar je nošnja cepina manj naporna. Obstajajo različice variante, pri čemer so nekateri paščki zelo preprosti in težko snemljivi, medtem, ko drugi drsijo, da sprostijo roko.

Elastične vrvi (popkovine) so vedno bolj priljubljena alternativa običajnim paščkom. Dolžina raztegljivih trakov povezuje cepin z vašim plezalnim pasom. Za pritrditev na cepin je uporabljena vponka, drugo stran pa si namestimo na plezalni pas. Idealna izbira je zanka Grivel single ali double spring.

Pripomočki za plezalne cepine

Tehnična orodja so opremljena z modularnimi okli, ki vam omogočajo zamenjavo dotrajanih ali poškodovanih cepinov in ni potrebe, da bi zamenjali celoten cepin. Morda boste želeli obdržati tudi dva različna stila izbiranja; par tanjših oklov za ledno plezanje in par močnejših za mešano plezanje. Na ta način lahko zadostite vsem vašim potrebam.
Nadomestne enote lopatic in kladiva so na voljo za večino tehničnih modelov, skupaj z utežmi (ki spreminjajo ravnotežje in silo nihanja sekire) in premičnimi nasloni za roke za izboljšanje udobja.

Ne glede na to, kateri koli cepin izberete, pazite na svoja oblačila. Okli so zelo ostri in se lahko hitro raztrgajo. Dobijo se posebni plastični nastavki, ki se uporabljajo za zaščito ostrih konic. Tako bo vaš nahrbtnik in vaša oblačila varna in se ne bodo raztrgala.

Za vse dodatke, ki sodijo k cepinom (različni okli, lopatke, kladiva, paščki, uteži in zaščite) nam pošljite povpraševanje. Namreč v spletni trgovini še ni vseh izdelkov, ki vam jih lahko ponudimo. Izdelka dodajajmo vsak dan in upamo, da kmalu pridemo do konca 🙂

Dodaj odgovor