Oprema za ferate je vsa oprema, ki jo boste rabili za gibanje po športnih feratah (Via Ferrata) in po zelo zahtevnih zavarovanih poteh.

Preberi več

Feratanje je čudovit šport, ki vključuje vzpon, spust ali plezanje v skalah s pomočjo sistema jeklenic, klinov, lestev, nihajnih mostov ali skob. To je odličen način, da svet plezanja doživite bolj nadzorovano, obenem pa še vedno dovolj adrenalinsko. Omogoča vam tudi dostop do zares zanimivega terena, do katerega običajno ne bi mogli priti.

Oprema za ferate poskrbi, da ste varni

Uporaba samovarovalnega kompleta v kombinaciji s plezalnim pasom, čelado in rokavicami bo poskrbela, da bo feratanje ali gibanje po zavarovanih plezalnih poteh varno. Vse skupaj pa lahko postane nevarno, če oprema za ferate ni ustrezna ali  če niste prepričani, kako opremo uporabljati.

Oprema za ferate
Ferata na Stol iz avstrijske strani

Bistvena oprema za ferate

Samovarovalni komplet

To je ključni del opreme in s tem ste že skoraj na konju. Na splošno je    samovarovalni  komplet sestavljen iz vrvi, ki absorbira energijo v primeru padca in iz dveh raztegljivih popkovin. Na koncu vsake od popkovin je pritrjena vponka. Z njim se lahko pripnete na jeklenico ali skobo.

Plezalni pas

Obstaja nekaj vrst plezalnih pasov, toda tisti, ki je vključen v opremo za  ferate, se imenuje sedeči pas. Ima dve zanki za noge.

Pri izbiri pasu ne pozabite, da mora biti vedno udoben in ustrezno nameščen. Ne pretesen in ne preveč ohlapen. Tudi zanke za noge naj bodo nastavljive.

Plezalna čelada

Primerna plezalna čelada je iz varnostnih razlogov nujna. Zelo pogosto je, da drobci, kot so majhni kamni, padajo preko vas. Prožijo jih ponavadi plezalci pred vami. Če pristanejo na vaši glavi , je to lahko usodno. Čelada zagotavlja tudi dodatno stopnjo zaščite v primeru padca ali zdrsa.

Še enkrat, vaša čelada naj se udobno prilega in naj bo taka, ki je bila zasnovana posebej za plezanje.

Rokavice

Rokavice so pomemben element, če si na koncu vzpona ne želite bolečih in okrvavljenih rok. Ko greste po via ferati, boste roke položili neposredno na jeklenico ali pa potiskali vponke po jeklenici. To ustvarja precejšnje trenje. Torej, potrebovali boste zaščito.

Primerna oblačila in obutev

Skala, po kateri boste plezali, je lahko groba in neravna, zato boste morali vložiti v primerno obutev. Superge v tem primeru ne bodo ustrezne. Vaše najboljše možnosti bi bili zračni pohodniški čevlji, ki segajo čez gležnje.

Kar zadeva oblačila, je to odvisno od vremena in letnega časa. Udobne lahke plasti pa so vedno dobra izbira. Potrebovali boste tudi vodoodporno oblačilo.

Oprema za ferate
Ferata na Stol iz avstrijske strani

Nahrbtnik

Čeprav nahrbtnik ni obvezna oprema za ferate, je dobro, da ga nosite s seboj, zlasti na daljši poti. Ferate  so enosmerne plezalne poti, zato ni koč, kjer bi si privoščili prigrizke ali napitke.

Zelo verjetno je, da si boste osvežitve zaželeli, še posebej, če ste na vročem kraju. Nekam boste morali tudi pospraviti zaščito pred soncem, vodoodporna oblačila in prvo pomoč.

Prva pomoč

Ko plezate po predelih s strmimi skalami se običajno hitro opraskate ali odrgnete. Običajno gre samo za površinske rane, ki krvavijo zato je dobro, da imate s seboj osnovni komplet prve pomoči.

Preberi manj

Filter

Konec

No more pages to load